Vattenreningsanläggning: vattenrening hemma

Fler och fler människor vill inte längre köpa vatten på flaska utan vill dricka kranvatten från sin egen kran. I sådana fall kan det vara vettigt att installera ett vattenbehandlingssystem.

Varje vuxen ska dricka minst två liter vatten om dagen. Rent vatten håller människor i form och ger dem styrka att klara vardagen. Det svala vattnet som rinner från kranen är tillgängligt för oss i drickskvalitet. Men den genomsnittliga svensken förbrukar bara fem liter av de 129 liter som går genom hans kropp varje dag för att dricka och laga mat.

I många hushåll är det en stor oro att dricksvatten inte är lika rent som vatten på flaska. Dessa tvivel kan undanröjas med ett vattenbehandlingssystem.

FÖRDELEN: VAD ETT VATTENBEHANDLINGSSYSTEM GER

Även om det vanligtvis inte finns någon anledning att inte dricka kranvatten, avstår många från denna billiga resurs och föredrar att köpa flaskvatten. Anledningen: kranvattnet har ibland en konstig lukt eller ser inte helt rent ut.

Anledningarna är olika: Ofta är det stillastående vatten som var i rören – därför bör du alltid låta kallt vatten rinna i några sekunder innan du dricker vatten från kranen. Men i gamla byggnader finns gamla rör av koppar eller till och med bly som kan förorena vattnet; de är också ansvariga för lukten och den orena färgen.

Ett vattenbehandlingssystem tar bort oönskade dofter, smaker, men också klor, kalk och andra föroreningar från vattnet. Inte bara dricksvattnet drar nytta av vattenreningen utan också husinstallationer, inredning och elektriska apparater (tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare).

TEKNIKEN BAKOM VATTENRENINGEN

Den kommunala vattenbehandlingen omfattas av standarder från lagboken, som föreskriver strikta regler för lukt, färg och andelen suspenderat material i vattnet. Innan vattnet kommer in i huset flyter det genom många siktar och krattar och flockas också för att filtrera bort olika ämnen.

Problemet är att det rena vattnet bara levereras till ytterdörren – därifrån rinner det ofta genom gamla rör, vilket försämrar vattnets kvalitet. Ett vattenbehandlingssystem kan användas för att förbättra det.

Ett sådant filtersystem kan filtrera bort bakterier och mineralprodukter från dricksvattnet. System som kräver lite underhåll rekommenderas; de ska fungera utan kemikalier, dvs. rent mekaniskt.

Förresten: Ett husfiltersystem har en neutraliserande effekt, men ett hälsosamt mineralinnehåll finns kvar i dricksvattnet.

KOSTNADER: ÄR VATTENRENING VÄRT DET?

Vilket vattenbehandlingssystem som används beror på fastighetens ägare, budgeten och byggnaden.

  • Omvänd osmos: tar bort mineraler och sänker konduktivitet och pH; ökar redoxvärdet; minskar syrehalten; avlägsnar kemisk förorening.
  • Aktivt kolfilter: Det har knappast någon inverkan på mineralhalten, pH-värdet eller redoxpotentialen, men tar bort kemisk förorening.
  • Vattenjonisering med högpresterande filter: förbättrar konduktiviteten; ökar mineralinnehållet, syrehalten och pH-värdet, sänker redoxvärdet och avlägsnar kemisk förorening.

Kostnaderna för ett vattenbehandlingssystem börjar i det låga fyrsiffriga intervallet. Eftersom du inte längre behöver köpa vatten i butiker är ett vattenbehandlingssystem definitivt en bra investering.

Vi är experter på VVS i Göteborg och har varit verksamma inom branschen i många år. Om du anlitar oss för ditt projekt kan du vara säker på att det kommer bli ett bra resultat, vi utför självklart kostnadsfria konsultationer och offerter för att du ska veta vad ditt projekt kommer att kosta dig i förväg.