Infraröda värmare i badrummet: säkerhet, stil och full kontroll

Rätt värmesystem i badrummet är inte bara för personligt välbefinnande, det är också viktigt att förhindra mögel. Eftersom badrum vanligtvis är ganska små rum, bör kylaren också kunna integreras så bra som möjligt i rummet. Infraröd uppvärmning uppfyller alla dessa krav och hjälper till att förvandla ditt eget badrum till en oas av välbefinnande. Vilka fördelar en infraröd värmare i badrummet har och hur de när det gäller säkerhet, design och kostnadsbesparingar, kontakta oss för mer information! Vi är experter på VVS i Göteborg.

UPPVÄRMNING I FUKTIGA RUM

Speciellt i fuktiga rum som badrummet är det viktigt att de alltid är lite varmare än andra rum. Om rummet är för kallt, skapar kombinationen av kalla väggar och varmt vatten mycket vattenånga som kondenserar. Emellertid skapar hög rum luftfuktighet idealisk grogrund för mögel. Felaktig uppvärmning och otillräcklig ventilation kan till och med uppmuntra svampbildning.

Infraröd uppvärmning har en viss fördel på grund av hur den fungerar. Till skillnad från konvektionsuppvärmning värmer det inte rumsluften utan avger strålningsvärme som absorberas direkt av alla omgivande kroppar och ytor – inklusive väggarna. Detta håller väggarna torra och mögelbildning kan motverkas. Infraröda värmare är därför en idealisk lösning i fuktiga rum.

INFRARÖD VÄRME SOM EN BRA KÄNSELFAKTOR

Badrummet har sedan länge upphört att bara vara en plats för personlig hygien, men har också blivit en plats för avkoppling och välbefinnande. Infraröd uppvärmning kan också öka den trivsamma atmosfären i badrummet. Infraröd värme anses vara särskilt trevlig värme som liknar solstrålning. Det tränger särskilt djupt in i kroppen och hjälper till att slappna av.

Det är också möjligt att använda värmestrålaren för att värma specifika områden. Slående kyla när man går ut ur duschen eller badkaret hör till det förflutna. Eftersom förvärmningstiden för den infraröda värmaren är kort kan den sättas på snabbt vid behov och snabbt sprida mysig värme.

Värmaren är också mycket lämplig för astmatiker och allergiker. Till skillnad från konvektionsuppvärmning skapar inte infraröd uppvärmning ett drag som virvlar dammpartiklar eller hår uppåt. Den resulterande belastningen elimineras och ett genomgående bra inomhusklimat skapas.

VÄRM UPP PÅ ETT KONTROLLERAT SÄTT OCH SPARA KOSTNADER

Att byta från ett konventionellt värmesystem till infraröd uppvärmning är ganska enkelt. Vid köp av en infraröd radiator är det mycket billigt och installationen är inte svår. När allt kommer omkring behöver uppvärmningen bara anslutas till ett befintligt elnät och kan sedan tas i drift.

Speciellt som en tillfällig lösning på våren eller hösten kan den infraröda uppvärmningen användas specifikt för att spara energikostnader. Men det kan också användas som enda uppvärmning. Med hjälp av en termostat kan värmen ställas in så att den bara värms upp när badrummet faktiskt används. Detta gör att badrummet kan värmas upp snabbt och effektivt. Med termostaten är det också möjligt för den infraröda värmaren att börja köra på morgonen innan du står upp för att värma badrummet snyggt.

HUR SÄKER ÄR INFRARÖD UPPVÄRMNING I BADRUMMET?

För säkerheten ger en infraröd värmare i badrummet, i princip ingen fara, speciellt i badrummet men det bör säkerställas att uppvärmningen via en kod lämplig IP- funktioner. Detta indikerar i vilken utsträckning höljet och locket skyddas mot främmande kroppar och fukt.

Systemet är väldigt enkelt:

Första siffran: anger skydd mot kontakt och främmande kroppar
Andra siffran: anger skydd mot vatten

I allmänhet, ju högre antal desto större skydd. För infraröd uppvärmning i badrummet är den andra siffran särskilt relevant, vilken bör vara minst fyra (stänkvattenskydd) eller fem (strålvattenskydd).

OLIKA DESIGNALTERNATIV

Medan vanliga radiatorer vanligtvis inte ser så bra ut, erbjuder infraröd uppvärmning olika designalternativ. Så det är möjligt att välja rätt variant beroende på din smak och preferens.

Vägg- eller takpaneler

Om du föredrar något mer iögonfallande kan du välja att montera en värmepanel på väggen eller taket. De enkla ytorna passar diskret in i respektive vägg och märks inte. En takpanel har också fördelen att den mjuka värmen uppifrån värmer golvplattorna och skapar intrycket av behagliga solstrålar.

Spegelvärmare

Om du vill dölja värmesystemet helt kan du använda en spegelvärmare med infraröd värme. Det tar inget extra utrymme och kan installeras med eller utan ram, efter önskemål. En upplyst spegel skapar också en mycket speciell Hollywood-känsla. Förutom värmen är en annan pluspunkt att spegeln inte immar igen.

Handdukshållare

Infraröda handduksskenor erbjuder en platsbesparande och samtidigt praktisk metod. De kan köpas både som en kylare med fötter eller som en väggpanel med handdukshållare. Fördelen: värmaren utstrålar inte bara värme utan håller också handdukarna behagligt varma och fina och torra.

Som ett effektivt tillskott till befintliga värmesystem eller som fristående uppvärmning kan infraröda värmare enkelt integreras i badrummet. De är ett säkert och hälsosamt sätt att hålla badrummet varmt och erbjuder också kreativ frihet.

Behöver du hjälp med VVS i Göteborg? Vi finns här för dig och ser till att ditt VVS-projekt utförs på absolut bästa sätt.